Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az irodalom vámpírjai

2010.01.02

Vámpírok az irodalomban

Vámpírtörténeteket évezredek óta írnak. Már az ókori görög és római szerzők is írtak olyan halottakról, amelyek visszatértek a sírból, hogy vért igyanak.

A vámpír téma olyan népszerű volt a 18. századi Németországban, hogy több költő balladát írt a vámpírokról. Ezek később olyan írókat, mint Edgar Allan Poe és Bram Stoker, arra inspiráltak, hogy horrortörténeteket írjanak, melyek még ma is sikeresek.

Tekintsünk most át röviden három művet!

 

Lord Ruthven, az egyik első színpadi vámpír az 1820-as évekből, a „A vámpyr” című történet egyik szereplője volt. Ezt a mesét az angol költő, Lord Byron kezdte el, azonban barátja, Doktor Polidori fejezte be, aki a vámpír alakját Byronról mintázta.

 

Varney, a vámpír

Amikor 1847-ben először kiadták, ez a könyv olyan népszerű lett, hogy hamarosan újra kinyomtatták 220 epizódban. Szerzője, Thomas Prest, még számos ponyvaregényt írt.

A Varney, a vámpír (alcíme: A vér ünnepe) Angliában játszódik az 1730-as években. A Bannesworth család történetét meséli el, akiket egy Sir Francis Varney nevű vámpír megfertőzött.

Varney alapvetően jó ember – csak a balszerencse tette gonosszá. Megissza Flora Bannesworth vérét és elrabolja a lány szerelmét. Számos kaland után Varney megöli magát, úgy, hogy a Vezúv vulkán kráterébe ugrik.

 

 

Drakula gróf

Ez a klasszikus vámpírtörténet már akkor siker volt, mikor először megjelent 1897-ben, és azóta sem került le a nyomdák „műsoráról”. A Drakula szerzője, Bram Stoker, a történet ötletét egy borzalmas rémálomból merítette. A British Múzeumban elkezdte kutatni a középkori kultúra vámpírlegendáit és úgy döntött, hogy Erdélyt használja díszletként.

A regényben a gonosz Drakula gróf egy sötét, omladozó erdélyi kastélyban él egy csoport női vámpírral. Azonban vásárolt egy ősi apátságot Angliában és azt tervezi, hogy oda költözik, hogy elterjessze a vámpírizmust az egész országban.

Egy ifjú angol ügyvéd, Jonathan Harker, meglátogatja Drakulát, hogy intézze a költözést. Harker hamarosan rájön, hogy Drakula egy vámpír, ő pedig fogoly. A Gróf elindul Angliába.

Drakula megöli a hajó személyzetét, hogy megigya a vérüket; Angliában pedig megtámadja Lucy Westenra-t. A lány meghal és vámpírrá változik, rémületben tartja Londont. Mígnem egy holland vámpírszakértő, Doktor Van Helsing karót döf a szívébe.

Harker megmenekül és segít Van Helsing-nek, hogy megtalálja Drakulát, aki megtámadta Harker feleségét. Visszaüldözik a Grófot Erdélybe és kést döfnek mélyen a vámpír szívébe.