Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Higgyünk a vámpírokban?

2010.01.03

Higgyünk a vámpírokban?

 

Tényleg léteznek vámpírok? Egészen a 19. századig emberek ezrei szerte a világon hittek abban, hogy igenis léteznek.

Most már meg tudjuk magyarázni azokat a dolgokat, amik elindították a vámpír mítoszt.

Ma már csak néhányan hisznek abban, hogy a holttestek el tudják hagyni sírjukat, hogy megtámadják az élőket és vérüket igyák. Ez nem azért van, mert mára intelligensebbek vagyunk, hanem azért, mert az élet sokkal másabb lett.

Régen az emberek sokkal babonásabbak voltak, és a vámpírok létében való hitük sok olyan bizonyítékon alapult, amire nem volt más magyarázat.

Rejtélyes dolgok történtek a temetőben. Furcsa, sötét alakokat láttak este a sírkövek között kóborolni és ijesztő hangok hallatszottak a sírokból.

És amikor az emberek nyomozni kezdtek, gyakran találtak nyitott és üres sírokat. Még rémisztőbbek voltak azok a koporsók, amelyekben megcsonkított, véres holttesteket találtak mocskos, szétszaggatott lepelben. Mások életszerű testeket tártak fel, amelyek nem indultak oszlásnak a sírban. Az emberek azt hitték, hogy vámpírokra leltek. Azonban sokkal valószerűbb, hogy ezek élve eltemetett emberek maradványai voltak.

Az idő előtti eltemetés meglehetősen gyakori volt a múltban és még ma sem ismeretlen. Néha igencsak nehéz megbizonyosodni arról, hogy valaki tényleg meghalt-e. Egy orvos azt javasolta, hogy az egyetlen módja annak, hogy meggyőződjünk az, ha megvárjuk, míg a test oszlásnak indul.

Egy ritka betegség, a merevkór az áldozatát mozdulatlan, halottszerű állapotba juttatja, ami napokig, sőt hetekig is eltarthat. A beteg halottnak látszik, de ha ebben az állapotban eltemetik, felébredhet a koporsóban; azért, hogy aztán lassan meghaljon fulladás és éhség miatt. Sokan bizonyára megpróbálták kiásni magukat a sírból és a saját húsukat ették kétségbeesett éhségükben. Nem csoda, hogy ezek a vérrel teli koporsók és véres holttestek indították el a vámpírlegendákat.

Azok a testek pedig, amik eltűntek a sírból, nem azért másztak ki, hogy friss meleg vért keressenek meginni. Sokkal valószínűbb, hogy ezeket a sírrablók lopták el. Ezek a holttestrablók friss hullákat és csontvázakat loptak a sírokból, hogy aztán eladják az orvosoknak, akiknek a kutatásokhoz szükségük volt rájuk.