Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Járványok és vámpírok

2010.01.04

Járványok és vámpírok

 

Emberek ezrei haltak meg a pestisekben, amelyek végigsöpörtek Európában a középkorban. Nagyon gyorsan terjedtek és gyakran olyan szörnyű következményekkel, hogy a normális emberi élet leállt.

A pestisek idején gyakrabban tettek említést vámpírokról és gyakran a vámpírokat okolták a betegség terjesztéséért.

 

Az emberek óvintézkedései

 

Úgy hitték, hogy a pestis a levegőben lóg, mint a köd, ezért az emberek megpróbálták megzavarni hangos zajokkal, harangokkal és zenével. A halottakért szóló harangokról is azt hitték, hogy elijeszti a vámpírokat.

A vámpírokat ezen kívül rémisztgették még hatalmas máglyával, úgynevezett szükségtüzekkel is. Az állatokat füstön és parázson vezették keresztül és a hamut szétszórták a földeken, hogy megvédjék őket a gonosz, pestisterjesztő vámpíroktól.

Füveket égettek, hogy az édes illattal elnyomják a rohadó tetemek bűzét. A füstre azt mondták, hogy elűzi a vámpírokat és elpusztítja a pestist a levegőben.

A pestis áldozatait gyorsan el kellett temetni a fertőzésveszély miatt. A sírásó gyűjtötte össze őket és a falun kívül nyitott gödrökbe borította a holttesteket. A fertőzött házak ajtaját keresztel jelölték meg.

Az éhező állatok támadtak és megették a temetőgödrökbe vetett holttesteket. A véres maradványokért a vámpírokat okolták. Az egyik fajta pestis olyan mély álmot okozott, amit könnyen össze lehetett téveszteni a halállal, így néhány embert véletlenül élve temettek el. Ezek voltak azok a „holttestek”, amelyek nem rohadtak el és megpróbáltak kimenekülni a sírból.

A betegségeket Isten büntetésének tartották az emberek bűneiért. Az egyház különleges szertartásokkal és imákkal kínált védelmet a pestis ellen. Körmenetek mentek végig a falvakon szenteltvizet szórva, kereszteket és szentképeket hordozva. Ezekről azt hitték, hogy megszabadít a vámpíroktól és más démonoktól.

Az emberek azt hitték, hogy a vámpírok terjesztik a pestist és új vámpírokat hoztak létre minden egyes támadással, így a járvány vagy a vámpírok megállításának egyetlen módja az volt, ha megtalálták és elpusztították a vámpírtesteket. Sok gyanús testet karóba húztak, lefejeztek és elhamvasztottak a pestissel fertőzött helyeken.