Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi is a vámpír?

2010.01.08

Mi is a vámpír?

 

Világszerte keringenek legendák vámpírokról és hasonló vérszívó lényekről. Ezek szerint a vámpírok élő holttestek, amelyek visszatérnek holtukból, hogy kísértsék az embereket.

Úgy hitték, hogy a vámpírok napnyugtakor hagyják el a sírjukat, hogy megkeressék áldozatukat és megigyák annak vérét. Az áldozatok gyakran olyan emberek voltak, akiket a vámpír még az életében ismert. Úgy tartották, hogy az emberi vér az-az élelem, amire a vámpíroknak az életben maradáshoz szükségük van.

A múltban holttestek ezreit ásták ki az emberek, hogy az ilyen gonosz emberek nyomára leljenek.

 

Az álhalottak

 

Gyakran hitték, hogy a vámpírok veszélyes bűnözők voltak vagy olyan emberek, akik hirtelen halállal haltak meg. Vámpírnak tartották azokat is, akik öngyilkosságot követtek el vagy egy vámpír áldozatai lettek. Gyakran előfordult, hogy az ilyen embereket nem temették el rendesen és így azt hitték, hogy lelkük - mivel az nem tudott sem a mennybe sem a pokolba jutni - aktív maradt a testükben. Ezért mondták a vámpírokra, hogy "álhalottak".

A legrémisztőbb vámpírtörténetek Kelet-Európában születtek, ahol például a lengyel vámpírokról azt állították, hogy vérrel teli koporsóban lebegnek. Az orosz rokonaikról azt mondták, hogy az áldozatuk szívéből veszik a vért. Mindazonáltal a legtöbb vámpír a nyaknál támad, borotvaéles szemfogaival átlyukasztja a bőrt és kiszívja a vért.

A vér konzerválta a vámpír testét, így az nem indult oszlásnak a sírban, ellentétben a rendes emberi testtel. Ha kiásták egy vámpír koporsóját, a test inkább úgy nézett ki, mint aki alszik és nem úgy, mint egy halott.

A vámpírok éjszaka tevékenykedtek, az éj leple alatt, gyakran akkor osontak be a hálószobába, amikor ártatlan áldozatuk aludt. Ha az áldozat vérét nem szívták ki teljesen, visszatértek a következő éjjelen.