Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vámpírelhárítás

2010.01.06

Vámpírelhárítás

 

A vámpíroktól félő emberek több módját is kitalálták a védekezésnek. Balzsamokat és amuletteket árultak, hogy elűzzék az álhalottakat, de a vadrózsáról, a fokhagymáról, a tűzről és a keresztről is azt mondták, hogy védelmet adnak.

Bár lehetséges volt a vámpírokat megölni, sokkal fontosabb volt az, hogy megelőzzék, hogy egy gyanús holttest vámpírrá váljon. A vámpír harapása vámpírrá változtatta az áldozataikat is halálukkor. Hipnotizálták az embereket, miközben a vérükkel táplálkoztak, így az áldozatuk nem emlékezett semmire és a vámpír többször is visszatérhetett, hogy vért igyon anélkül, hogy félték volna.

Nemcsak a vámpírok áldozataira mondták, hogy csatlakoztak az álhalottakhoz. Mindenkiről, akinek erőszakos vagy rejtélyes halála volt, valószínűnek tartották, hogy vámpírként tér vissza.

Szinte bárkiről, akinek valami szokatlan volt a megjelenésében vagy a viselkedésében, azt gyanították, hogy vámpír lesz. Görögországban, ahol a vörös haj és a kék szem nem túl gyakori, ezeket az álhalottak jeleinek tartották. Nagy óvatossággal kezelték ezeket a gyanúsítottakat, mikor meghaltak; a holttesteket állandóan figyelték és sosem hagyták a sötétben.

 

A koporsó őrzése

 

Lévén éjszakai lények, az álhalottak féltek a fénytől és a tűztől. Fáklyák világítottak a házon kívül, és számos gyertya és egy ropogó tűz védte a bent tartózkodó embereket.

A vámpírok utálták a fokhagymát és mindenki, aki szintén nem szerette, felettébb gyanús volt. Ezért fokhagymát akasztottak fel a szobákban, bedörzsölték vele az ajtó- és ablakkereteket és még a háziállatokat is.

A nap- és holdfényt egykor az életadó energia erős forrásának tekintették, ami ismét életre keltheti a holttestet. A függönyöket még ma is összehúzzák, ha halott van a házban, talán emiatt a régi hiedelem miatt.

Azt tartották, hogy a tükrök visszatükrözik a lelket, ezért a holtest közelében levették vagy a fal felé fordították őket. Ez attól védett, nehogy a tükör csapdába ejtse a lelket és az így visszatérhessen, hogy életre keltse a testet.