Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vámpírok a történelemben

2010.01.01

Vámpírok a történelemben

 

 

A történelem tele van vérszomjas zsarnokokkal, azonban egyikük se volt olyan félelmetes, mint Vlad Drakula herceg vagy Báthory Erzsébet grófnő. Az ő történetük olyan, mintha a közép-európai vámpírlegendák kelnének életre.

 

Vlad, a karóba húzó

 

A XV. században egy ideig Vlad Drakula herceg uralkodott egy Vlachia nevű kis országban. Ez ma Románia Erdély régiójának kis részét képezi.

Bram Stoker a kitalált vámpír grófját valószínűleg Vlad Drakula személyére alapozta, akinek vérszomjas tetteitől egész Európában féltek.

Sok mindent tudunk Vald Tepes életéről és kalandjairól, mivel széles körben híresztelték azokat abban az időben és nagyon sok fennmaradt ezek közül a beszámolók közül.

Általában úgy ismerték, mint „Vlad, a karóba húzó”, amely gúnynevet azért kapta, mert emberek ezreit húzatta fakaróba. Ez a kivégzésnek egy különösen undorító módja, mivel a karókat beolajozzák, a végüket pedig lekerekítették. Ily módon nem okoztak tátongó sebeket. Így a halál lassú és igen fájdalmas volt.

Azzal is gyanúsították, hogy embereket nyúzott, pörkölt, pirított meg és darabolt fel, mintha leveshez lettek volna alapanyagok; sőt még azzal is, hogy a maradványokat az áldozat családjával etette meg. Azt is mondják, hogy odaszögezte a kalapot azon nemesurak fejére, akik megtagadták megemelni azt az ő tiszteletére.

Gonosz viselkedése ellenére Drakulát néha úgy jellemezték Vlachia-ban, mint „kegyetlen, de igazságos uralkodó”-t. Még hősnek is tekintették, mert kiűzte a török hadsereget, amely meghódította Európát a XV. században.

A törökök elleni egyik csata után Drakula herceg karóba húzatott egy egész különítmény foglyot. Más alkalommal 300 foglyot égetett meg elevenen. 1746-ban, 46 évesen Vladot lefejezték, és egy kolostorban temették el.

 

 

Báthory Erzsébet

 

1611-ben a magyar Báthory Erzsébet grófnőt befalazták kastélyának egyik szobájába büntetésül azért, mert megölt több, mint 650 fiatal lányt. A vérükért ölte meg őket, hogy abban fürödjön, mert azt hitte, hogy az visszaadja a szépségét és fiatalságát.

A grófnő nagyon hiú volt és fél attól, hogy megöregszik és elveszti a szépségét, amiről egész Európában híres volt. A vérkúrát akkor fedezte fel, amikor olyan erősen megütött egy lányt, hogy annak vére ráfröccsent Erzsébet arcára és kezére. Meg volt győződve arról, hogy a vér szebbé tette a bőrét és elhatározta, hogy az egész testét megfürdeti benne. A szerencsétlen lányt megölték, vérét egy kádba engedték és felmelegítették. Ezzel vette kezdetét a tíz éven át tartó gonosz gyilkossági sorozat, melynek során lányok százait csalogatták a kastélyba pénzt és munkát ígérve. Ehelyett azonban bezárták és kínozták őket, addig tartották életben őket, amíg lehetséges volt, hogy aztán hajnalban lecsapolják a vérüket a bárónő szépségfürdőihez.